• Humani Training

Positiivinen vahvistaminen

Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan onnistumisesta palkitsemista. Sana vahviste viittaa siihen, että palkkio vahvistaa sitä toimintaa, josta se on saatu. Esimerkiksi koira istuu ja saa namin, minkä vuoksi istuminen vahvistuu, ja koiran istumiskäytöksen todennäköisyys lisääntyy. Sana positiivinen taas viittaa siihen, että jotakin tulee lisää, tässä tapauksessa jotakin mukavaa eli palkkio.


Yleistä positiivisesta vahvistamisesta


Positiivisen vahvistamisen taustalla on ajatus siitä, ettei eläin tee virheitä. Vaikka se tekee ei-toivottuja asioita, ne ovat vain käyttäytymisen variaatioita, eivät virheitä. Näin ei ole edes syytä kieltää, moittia tai rankaista eläintä. Eläimillä on aina jokin syy siihen, miksi ne käyttäytyvät jollakin tavalla, eikä nykytiedon valossa ole mahdollista, että se syy olisi ihmisen kiusaaminen, nolaaminen tai haistattelu.

Positiivista vahvistamista voi verrata esimerkiksi siihen, että taksikuskille sanotaan jokaisessa risteyksessä se suunta, johon tulee kääntyä. Virheistä moittimiseen perustuvassa koulutusmenetelmässä periaate olisikin se, että taksikuskia moititaan jokaisesta väärästä suunnasta, johon hän kääntyy, mutta ei kerrottaisi oikeaa suuntaa. Tästä voi jokainen miettiä, kumpi tapa on nopeampi löytää perille, ja millaisen mielentilan ne jättävät taksikuskille tai kyydissä olijalle itselleen.


Mikä on vahviste?


Vahviste on jotakin, mikä vahvistaa käytöstä. Eläin määrittää vahvisteen itse. Emme voi pakottaa sitä tykkäämään jostakin tietystä herkusta, vaikka se olisi meidän mielestämme kätevä tapa palkata. Yleisesti voidaan ajatella, että vahviste ja palkka tarkoittavat samaa asiaa.

Vahvisteen on oltava eläimen mielestä tavoittelemisen arvoinen. Kannattaa miettiä esimerkiksi top-3 vahvisteet koulutettavalle eläimelle, sillä tilanteesta riippuen eläimen mieli saattaa muuttua. Jos siis kotona rauhallisessa ympäristössä koira syö mielellään kuivia nappuloita, ja koulutus etenee, voikin olla, että ulkona treenikentällä pallon heittäminen saa sen mielenkiinnon ja motivaation heräämään paremmin.

Vahvisteena saattaa toimia joissakin tapauksissa jopa moite tai pois työntäminen. Tällöin esimerkiksi koira yleensä kokee negatiiviseksi tarkoittamamme asian huomiona tai leikkinä. Joskus esimerkiksi vieraiden tullessa hyppivää koiraa kielletään kun se hyppii, ja kun se on kiltisti neljällä tassulla alhaalla, se jätetään huomiotta. Tässä tapauksessa kieltäminen eli huomio toimii vahvisteena ja vahvistaa hyppimistä, kun taas huomiotta jättäminen on koiran näkökulmasta rangaistus.


Vahvisteen laatu


Vahvisteen laatua miettiessä kannattaa miettiä myös valmista käytöstä. Miltä haluaa sen näyttävän? Halutaanko eläimen työskentelevän vauhdikkaasti ja innolla vai rauhallisesti keskittyen? Vahvisteen laatu vaikuttaa vahvistettavaan käytökseen. Jos esimerkiksi koiralle halutaan vauhtia, vahvisteena kannattaa käyttää jotakin vauhdikasta, kuten leikkiä. Jos taas halutaan keskittymistä, kannattaa valita mieluummin ruokapalkka. Yksilöstä riippuen ruokapalkkakin kannattaa miettiä rauhoittavaksi, esimerkiksi nuoltavaksi herkuksi, jos halutaan rauhallinen ja keskittynyt suoritus.


Vahvisteen suunta


Vahvisteen suunta vahvistaa käytöksen suuntaa. Jos haluamme koiran kiinnostuvan enemmän kosketuskohteesta, vahviste kannattaa sijoittaa lähelle kohdetta. Tällöin kannattaa ottaa huomioon myös edellä mainittu vahvisteen laadun vaikuttaminen käytökseen. Jos siis tavoitteena on kuonolla tai turvalla selkeä tökkäisy, ruokavahvistetta ei kannata kovin montaa kertaa antaa suoraan kohteesta, ettei käytökseen liity suuhun ottaminen tai nuolaisu.

Jos haluamme eläimen suorittavan käytöksen katse ylhäällä, palkkauskin tapahtuu ylhäältä. Jos haluamme katseen olevan alaspäin, palkka sijoitetaan alas. Jos koira esimerkiksi seuratessa alkaa edistää, palkkaus voidaan tehdä taakse päin, jolloin edistäminen ei ole kannattavaa koiralle. Näin seuraamiskohta siirtyy hieman taaemmaksi ohjaajan vierelle.

Eläimet ennakoivat vahvisteen suuntaa ja alkavat suunnata käytöstään niin, ettei niiden tarvitse kuluttaa ylimääräistä energiaa palkkion saadakseen.


Premackin periaate


Joskus vahvisteena kannattaa käyttää toista käytöstä. Tätä kutsutaan Premackin periaatteeksi. Vahvistavan käytöksen on oltava eläimelle mielekkäämpää, kuin vahvistettava käytös, muuten se toimiikin rangaistuksena.

Esimerkiksi koiralle joka ei välitä nameista vaan rakastaa juoksemista, voidaan luoksetulo kouluttaa antamalla sen juosta vapaana, kun se on ensin tullut luokse. Näin juokseminen vahvistaa luoksetuloa.

Premackin periaatteen avulla käytösketjujen luominen on helppoa ja hauskaa!


Primäärinen ja sekundäärinen vahviste


Positiivista vahvistamista voidaan käyttää ihan vain kehumisenkin kanssa, mutta tehokkainta se on naksuttimella kouluttaessa. Naksutin merkitsee onnistumisen hetken, ja eläin tietää palkkion olevan tulossa.

Ruoka tai lelu toimivat primäärisenä vahvisteena eli ne ovat joka tapauksessa eläimen mielestä mieluisia.

Naksutin taas toimii sekundäärisenä vahvisteena eli se merkitsee, että jotakin mieluisaa on tulossa. Naksuttimen ääni, käden meneminen taskuun, namipussin rapina, kehuminen tai muu sekundäärivahviste on jo siis vahviste itsessään, kun se on ehdollistettu eläimelle oikein. Namipussin tai taskun kohdalla tämä on usein tapahtunut vahingossa.

Naksutinta tai muuta sekundääristä vahvistetta käytettäessä kannattaa muistaa myös, että kaikki se toiminta vahvistuu, mikä tapahtuu naksuttimen ja namin välisenä aikana. Jos siis naksutat, kun koira tekee haluamasi asian, ja namia taskusta kaivaessasi se ehtiikin jo käydä haistelemassa koirakaveria, vahvistat namin antaessasi myös kaverin luo säntäämistä.

Kriteerin avulla määritetään se, mistä kouluttaja naksuttaa eli mitä käytöstä halutaan vahvistaa. Voit lukea lisää naksuttimesta täältä.

Positiivinen vahvistaminen on siis hyvin yksinkertaista, mutta ei aina helppoa. Jokainen kouluttaja kehittyy koko ikänsä, ja varsinkin mekaaniset taidot kehittyvät nopeasti. Palkitsevaa se on myös onneksi meille kouluttajillekkin!

61 views

Recent Posts

See All
Humani Training
Humani Training Center
Holstilantie 25, 
71570 Syvänniemi
  • Facebook
  • Instagram
©2021 Humani Training. All rights reserved. Finland